Skip to content

Lavere fyringsutgifter og bedre inneklima

Varmepumper reduserer fyringsutgiftene og gir bedre inneklima

Kjell HøydalDe fleste kjøper varmepumpe for å redusere kostnadene til oppvarming. Men etter at de har hatt varmepumpa i huset ett år, snakker de bare om hvor mye bedre inneklima de har fått. Det er vår klare erfaring.

Vi har levert varmepumper siden begynnelsen av 2000-tallet og har montert oppunder mange tusen pumper i Telemark og på Østlandet.
Vi opplever en utrolig etterspørsel etter varmepumper nå om dagen. Det kommer selvfølgelig av de høye strømprisene. Vi monterer flere varmepumper hver eneste dag.

Sparer energi

Norge er blitt en del av det internasjonale kraftmarkedet, og strømprisene er i ferd med å nå nye høyder. I de fleste husstandene går over halvparten av de totale strømutgiftene til oppvarming av boligen.
Med ei varmepumpe kan en redusere fyringsutgiftene med 40 til 70 prosent. Innsparingen vil avhenge av huset. I et gammelt og trekkfullt hus kan en redusere utgiftene mer enn i et nytt og godt isolert bygg.
Ei varmepumpe fungerer enkelt forklart som et omvendt kjøleskap. Pumpa henter energi fra lufta og avgir varme i form av varmluft inne i boligen. Dette systemet kalles luft til luft og er det rimeligste systemet Luft til luft varmepumper kan enkelt monteres i de fleste eksiterende bygg.
Utetemperatur, innetemperatur og luftfuktighet bestemmer hvor effektiv varmepumpa er. Ei varmepumpe av god kvalitet gir effekt ned til minus 35 grader.

Inneklima

Fyringsøkonomi er for de aller fleste hovedgrunnen til å investere i ei varmepumpe. I de fleste tilfellene er pumpa tjent inn i løpet av noen fyringssesonger. Men regnestykket avhenger av prisen på energi. Etter å ha hatt pumpa i huset en tid, er de fleste opptatt av at de har fått et bedre inneklima, sier Høydal. Varmepumpa gir stabil temperatur med kjøling om sommeren og varme om vinteren.

Varmepumpa renser også lufta. Filtre i varmepumpa fjerner støvmidd og annen luftforurensing slik at innelufta blir bedre. Noen modeller kan også fjerne mikroskopiske virus og bakterier. Ionisering av lufta bidrar også til at inneklimaet bedres. Telemark Energispar leverer varmepumper som er godkjent av Astma- og allergiforbundet.

Noen varmepumper tilfører i tillegg oksygen til innelufta. Resultatet er friskere luft med omtrent det samme oksygeninnholdet som det er i frisk, sunn uteluft. Andre varmepumper har en plasma-teknologi som fjerner sjenerende lukt fra lufta. Uansett hvilken modell som velges, er resultatet en vesentlig forbedring av lufta innendørs.

Tilbake til toppen