Om folk røyker inne, har katt eller bikkje, da må varmepumpen ha service hvert år. Om det ikke røykes eller det ikke er husdyr i rommet, holder det med service annet hvert år. Det er den klare anbefalingen fra oss i Telemark Energispar. Varmepumpen må vedlikeholdes for at den skal fungere skikkelig.

Kjell Høydal
SERVICE: Rensing av filtre kan folk gjøre selv, men servicen må fagfolk ta seg av. En varmepumpe bør ha service med intervaller på ett til tre år avhengig av bruken.

En luft til luft varmepumpe må være rengjort for å fungere optimalt. Det gjelder både utedelen som henter varmen fra lufta, og innedelen som varmer opp boligen.

Egeninnsats er viktig

Servicen må utføres av fagfolk. Vi har levert varmepumper til privathus og bedrifter i mer enn 20 år så vi vet hva vi driver med. Det eneste kundene kan gjøre selv, er å rense filteret som sitter på innedelen. Resten må overlates til oss. En varmepumpe er full av elektronikk og styringssystemer som kundene ikke på noen måte må rote borti. Det er ikke vanskelig å rengjøre filteret. Etter at lokket i fronten på varmepumpa er åpnet, kan det tas ut og støvsuges. Deretter er det bare å skylle det grundig i varmt vann og sette filteret tilbake på plass etter at det er tørt. Denne enkle jobben bør gjøres en gang i måneden.

Service

Under en service blir dekselet tatt av og radiatoren på innedelen blir renset. Det samme gjøres på utedelen. Vi tar også en visuell inspeksjon av hele anlegget for å sjekke at alt er i orden. Så kontrollerer vi gassen i systemet og går over viftemotorer. Varmeveksleren som henter energien fra lufta, må være ren for at pumpa skal fungere bra. For å varme opp en vanlig enebolig skal det gå 1000 kubikkmeter luft gjennom utedelen hver time. En møkkete utedel vil bare klare halvparten. Det går ut over både varmeeffekten og levetiden. Det går veldig mye luft gjennom innedelen av varmepumpa også, opp til 600 kubikkmeter i timen. Innelufta kan inneholde bakterier, hår fra husdyr og mye annet. Om skitt, støv og bakterier får sette seg fast inne i varmepumpa, kan resultatet bli redusert effekt, luktproblemer og dårlig inneklima. Termostaten i varmepumpa sørger for riktig temperatur i boligen. Det sier seg selv at den fungerer dårlig om den ikke er ren. Lufta inne skal være frisk og god, og det skal være godt og varmt i huset. Derfor er det så viktig å holde pumpa ren.

Teknologiutvikling

Salget av varmepumper tok av her i landet for omtrent 15 år siden. Kalde vintre kombinert med rekordhøye kraftpriser sørget for at nordmenn fikk øynene opp for denne teknologien. – Hva har skjedd på teknologisiden i denne perioden? – Høyere effekt, lavere lyd og bedre enøk. Pumpene er blitt mye mer effektive. De fungerer godt i lavere temperaturer – helt ned til 35 kuldegrader. Det betyr bedre energiøkonomi. Nå er det en ny gass i systemet. Den er bedre for miljøet, og vi kan levere pumper med utedel som reduserer støyen om natta. Det kan være svært viktig i et borettslag eller andre steder der det ikke er langt til naboen.

Befaring

Service

Trenger varmepumpa service? Fyll inn skjemaet under, så tar vi kontakt for å avtale tidspunkt.

Kontaktskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.